Plaatsen en behandelen

Plaatsen en behandelen van Zelliges

Benodigdheden

Voor het plaatsen:

  • Voorstrijkmiddel 
  • Flexibele tegellijm
  • Voegsel
  • Tegelkruisjes van 2 mm (optioneel)
  • Watergekoelde tegelzaag en/of haakse slijper
  • Voegspaan, lijmbak, lijmkam 6 of 8mm
 

Stappenplan:

stap 1
Strijk de wand voor met voorstrijk t.b.v. een goede kleefkracht.

stap 2
Daar Zelliges hand gemaakt zijn, dienen Zelliges uit verschillende dozen gemixt te worden om een mooie kleurmelange te krijgen. Dozen onderling kunnen kleurverschil vertonen!

stap 3
Zet Zelliges 30 tot 60 seconden onder water in een emmer (Zelliges zijn van zich zelf te droog om te verlijmen). Zet de vochtige Zelliges hierna over in een lege emmer, alwaar ze kunnen uitlekken en van waaruit de Zelliges geplakt kunnen worden.

stap 4
Breng lijm aan met een lijmkam van 6 tot 8 mm op zowel de wand als op de achterkant van de Zellige.

stap 5
Zet de Zelliges zonder al te veel druk uit te oefenen tegen de wand, bij voorkeur in een overzichtelijk aantal van 5 x 5 Zelliges. Zelliges kunnen voegloos (koud) worden gezet.

stap 6
Gebruik een plankje van ongeveer 15cm x 40 cm waarop een blokje hout geschroefd zit als handvat (zelf te vervaardigen!) waarmee de Zelliges in de lijm gedrukt worden. Dikte verschillen van de Zelliges worden in de lijm weggedrukt waardoor de zichtzijde een mooi organisch geheel gaat vormen zonder scherpe randen. ‘Zet’ desnoods nog uitstekende Zelliges met de hand in een juiste richting/positie.

 

stap 7 
Zelliges zijn te zagen met een watergekoelde tegelzaag of met een haakse-slijper met diamantschijf. In een doos zitten altijd wat minder mooie Zelliges, gebruik deze als ‘zaagtegels’, hierdoor minimaliseer je ‘uitval’/’snijverlies’!

stap 8
Nadat de lijm droog is, meestal een dag later, kunnen de Zelliges gevoegd worden. Zelfs wanneer de Zelliges voegloos (koud) zijn verlijmd zal er gevoegd dienen te worden om de wand waterdicht te krijgen. Gebruik hiervoor een bij voorkeur flexibele voeg (voegsel wat met water aangemaakt dient te worden). Het voegsel is het best te verwerken als het bijna vloeibaar (stroperig) is, breng dit aan met een voegspatel. Voeg/was bij voorkeur diagonaal t.o.v. de Zelliges in.

stap 9
Zodra het voegsel begin te drogen (na ong. 30 minuten) het overtollige voegsel wat op de tegels is achtergebleven, met een droge doek verwijderen/afboenen.

stap 10
Zelliges kunnen met allerhande zepen worden gereinigd, dit in tegen stelling tot de Cementtegels (alleen met zuurvrije Dweilzeep). Zelliges zijn na plaatsing en nadat er gevoegd is met een waterdichte voeg, waterdicht!

Tips:

  • Het beste is om tegels uit verschillende doosjes met elkaar te mixen.
  • Dompel Zelliges onder in water voordat je ze gaat verlijmen (1 minuut). Hierdoor zal de lijm beter hechten.
  • Plaats Zelliges zo strak mogelijk tegen elkaar aan. De ruimtes en oneffenheden die overblijven dienen gevoegd te worden.

Behandelschema

Download hier het plaatsen en behandelblad.

Specificaties

Download hier onze specificaties van de Zelliges.

Vragen?

Neem contact op met onze klantenservice:

Schuiven naar boven